Izbornik:

Lokacije za ronjenje
 

Iz galerije:

 

Kontakt detalji:

Telefon: +385 51 604404
Fax: +385 51 604403
E-mail: boris@neptun-silo.com
Skype: neptunsilo
 
 

Ronilačke pozicije

Vanjsko Šilo


Pozicija u neposrednoj blizini DC Neptun, udaljena od rta Šilo cca 0,2 NM u pravcu NW. Pozicija označena sidrenim konopom sa plutačom za privez brodice. Uron u plavo do dubine 14 metara do stijene, potom ronjenje lijevom rukom oko reefa do max dubine 28 metara. Pozicija bogata sitnom bijelom ribom, hobotnicama i škarpinama kao i mnogim vrstama puževa. uron i izron uz sidreni konopac. Manje zahtjevna pozicija za najmanje AOWD kategoriju ili OWD uz specijalnost Deep diver. Bez jačih morskih struja, pogodno za ronjenje tijekom cijelog dana.

Plovanov stol


Pozicija na prelasku iz Vinodolskog u Velebitski kanal uz istočnu obalu otoka Krk, 7 NM udaljeno od DC Neptun. Podno visokih litica obale uron na poziciju uz samu obalu. Od same površine uron uz zid do 40 metara dubine (nije dno pozicije) Zid pun rupa i rascjepa izuzetno bogat florom i faunom. Roni se u dva pravca. Uz povoljne vremenske uvjete brodica privezana uz stijene. Umjerene morske struje, radi sunca prikladnije za jutarnje urone. Zahtjevna pozicija za minimum AOWD kategoriju sa iskustvom.

Katedrala


Pozicija uz rt Glavina u Vinodolaskom kanalu, 5,5 NM udaljena od DC Neptun. Pozicija udaljena od obale 50 metara uz mogućnost ronjenja sa pozicije Glavina uz obalu i plivanjem preko pijeska ili direktnim zaronom u plavo uz sidreni konop, do 25 metara i potom oko dva tornja do 40 metara (nije dno). Pozicija idealna za jutarnja i rana prijepodnevna ronjenja. Bogato florom i faunom, za hladnijih vremena velika jata fratri i orada, bez značajnijeg strujanja. Zahtjevna pozicija za iskusne ronioce minimum AOWD kategorije.

NEPTUN REEF (hause reef)


Pozicija ispred Ronilačkog centra Neptun. Ulazak u more sa šljunčane plaže uz betonsku rivu od centra 20 metara udaljenosti. Područje ograđeno signalnim plutačama i prugom, fizički zaprečena plovidba brodicama jamči potpunu sigurnost urona. Kompletna logistika na samoj obali. Do dubine 5-9 metara pretežno pjeskovito dno idealno za izvođenje ronilačkih tečajeva, nakon pijeska, sa dubine 7-11 metara zid koji pada do 25 metara dubine pun rupa i procjepa bogat florom i faunom. pozicija bogata udomaćenim jatima ribe navikle na hranjenje. Na poziciji, na 10, 15 i 18 metara nalaze se tri manje, lijepo obrasle olupine.

Wrack Peltastis / Olupina Peltastis


Stari grčki teretni brod, potopljen davne 1968. Godine uslijed razbijanja o hridi u samoj blizini uvale Klimno. Dužina broda je 60 m a maksimalna dubina je 31 m. Pramčani Jarbol broda je na 8 m, krmeni jarbol na 12 m, prova na dubini od 17 m, most na 21 m, a propela je na 31 m dubine. Vidljivost je uglavnom srednja, ali to uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, te se i zbog manjeg nevremena može znatno pogoršati. Podvodna lampa, neizostavni je dio ronilačke opreme. Mogućnost laganih strujanja.

Punta "Šilo"


Pozicija koja omogućava izvanredne urone, kako za početnike, tako i za iskusne ronioce. Početak seke je na 14 m, a maksimalna dubina je 35 m. Kombinacija pješčanog i stjenovitog dna. Na samom početku pozicije je zid do 14 m dubine, nakon kojeg slijedi pješčani plato dug cca 20 m , a nakon toga slijedi ponovno zid sa sjenovitim izbočinama do 35 m dubine.

St. Marak


Svoje ronjenje započinjete na lijevoj strani poluotočića, počevši od kamenite plažice jednostavno prateći desni zid. Zid svojom najvećom dužinom ide do 18 metra dubine, sve do maksimalnih 22 metra. Ova pozicija među našim je roniocima poznata po velikom broju hobotnica i lastavica. Nakon uživanja u pogledu na živi svijet zida, čeka nas malo iznenađenje na kraju: olupina drvenog ribarskog čamca koji leži na 18 metara dubine odmah ispod ulaska u manju spilju. Na povratku, prije samog izrona u plićak, pokušajte pronaći niski prolaz na 3 metra dubine koji je jednostavno šteta propustiti.

Cave "Vrbnik" / Špilja "Vrbnik"


Pozicija se nalazi neposredno u blizini uvale ispred samog grada Vrbnika na otoku Krku. Uranjanje iznad samog ulaska u spilju na 15 m, ispred ulaska u spilju dno je prekriveno pijeskom, dok se u samoj spilji sastav dna sastoji od mješavine pijeska i mulja, te je potrebno vrlo oprezno ulaziti, kako se nebi vidljivost znatno pogoršala.

Plić "Tenki" / Tenki reef


Vrh seke (reef), nalazi se na samo 3 m ispod površine mora, nakon čega se pruža mogućnost ronjenja do 40 m dubine, dok se na 9 m dubine nalazi tunel dug 5 m, sa mogućnošću prolaza, čak dvaju ronilaca u paru. Vrlo je važno napomenuti kako taj tunel ne služi samo za prolaz, već pri samom ulazu oduzima dah prekrasnim obraslinama, kao i malim spiljama u kojima se vrlo često nastanjuju ugori i škrpine.

Plić "Vanjski kamenjak" i Hrid "Kamenjak"


Izvanredna pozicija sa dvije seke u razdaljini od 25 m. Prva seka, čiji je vrh iznad površine mora je pozicija sa mogućnošću ronjenja do 25 m, prepuna raznim usjecima, obiluje prvorazrednim vrstama riba, rakova, mnogobrojnih puževa, kao i hobotnica. Druga seka, od prve udaljena 25 m, također je jako interesantna pozicija. Početak na 2 m dubine, a proteže se do 35 m dubine.

Punta "Glavina"


Prekrasna pozicija, posebno za ljubitelje ronjenja u ''plavo'', jer se vrh jedne od dviju katedrala nalazi na dubini od 25 m. Kao što smo već naglasili, na toj poziciji se nalaze dvije seke. Pozicija obiluje morskim blagodatima (ribe, rakovi, puževi, hobotnice), a uz malo sreće, moguće je vidjeti svima nam poznate ''langouste''. Maksimalna dubina je 40 m. Podvodna lampa, također je neizostavan dio ronilačke opreme, upravo zbog uvjeta koje nam sama pozicija pruža. Moguća su lagana strujanja, dok je vidljivost uglavnom dobra.

 


Ronilački centar Neptun | Tečajevi | Smještaj | Kako do nas | Galerija | Lokacije za ronjenje | Kontakt
# Copyright © 2024 - Diving center Neptun - Web Design: GEM Studio